Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Tre områden att hålla koll på för att bli en säker förare

Går du på någon körskola i Stockholm? Givetvis bör dina lärare berätta det du behöver veta för att du på ett säkert sätt ska kunna framföra ett fordon i trafiken. Samtidigt krävs en hel del pluggande på egen hand, och det skadar aldrig att påminna sig själv om vad det är man behöver ha koll på. Vilken körskola du än går på kommer ett stort fokus under utbildningen att vara säkerheten. 

I den här texten listar vi tre punkter som är bra att hålla koll på för att vara en säker förare. Vissa av punkterna stämmer in särskilt väl vid körning i storstäder som Stockholm (förutom Stockholm även Malmö och Göteborg till exempel), men de kan egentligen appliceras överallt, oberoende var i landet man kör. 

Fordonskännedom

Att känna till sitt fordon och hur man gör säkerhetskontroller är mycket viktigt. Just säkerhetskontroller är också något man brukar få göra på uppkörningen, innan man sätter sig i bilen för att åka iväg. Det är inte alla gånger man behöver göra detta – men påfallande ofta är det så. 

Det är också viktigt att ha grundläggande kunskap om motorn. Det är inte mycket som krävs, men vid uppkörningstillfället kan du till exempel behöva peka ut var man fyller i motorolja och kylarvätska. Det här är en mycket viktig del i att sköta om bilen, och indirekt även viktigt för säkerheten. 

Trafiksäkerhet och beteende

Om du redan går på körskola har du säkert redan fått höra saker angående beteenden och trafiksäkerheten. Mest om det här området får man lära sig på riskettan, som till största del handlar just om trafiksäkerhet och hur man bör bete sig i trafiken. Bland annat tar man upp farorna med att köra påverkad eller trött. 

Det är också viktigt att känna till hur man själv påverkas i trafiken och hur man bör förhålla sig till det. Vid krävande körning, till exempel i innerstaden i Stockholm under rusningstid, bör man kunna hålla sig tillräckligt lugn för att framföra bilen på ett säkert sätt. Man bör också lära sig om hur man kan påverkas av grupptryck från kompisar under körning.  

Trafikregler

Att du har koll på trafikreglerna krävs för att du ska kunna ta körkort. Om inte, är det svårt att få de poäng som krävs på kunskapsprovet. Det är dock också viktigt att man övar på att omsätta dessa regler i praktiken. Det här gör du redan med din körskola (om du går hos en körskola), men det är också bra att tänka på det privat. 

Är det ett särskilt moment du är osäker på, till exempel vänstersvängar i rondeller eller korsningar? I sådana fall är det något du bör nöta. Risken finns annars att det inte testas under uppkörningen och att dina brister visar sig vid fel tillfälle (till exempel när du ska köra själv för första gången i Stockholm eller annan större stad). 

2 May 2018

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.